Perfectionisme

Perfectionisme bestaat in een gezonde en een ongezonde variant. Degenen die mijn gratis e-boek “Weer met een glimlach naar huis, 7 stappen op weg naar een stressvrij leven” hebben gelezen, weten dat stress ook in een gezonde en een ongezonde variant bestaat.

Gezond perfectionisme betekent dat je het leuk vindt om goede resultaten te behalen. Je bent ambitieus en hebt werk waarvan je weet dat het bij je past. Dat betekent dat je niet hoeft te forceren om een extra stapje te zetten, je geniet immers van hetgeen je doet. Je krijgt waardering voor je werk en je prestaties en kunt goed opschieten met je collega’s. Het werk GEEFT je energie. Natuurlijk zijn er ook minder plezierige elementen in je werk, maar dat kun je makkelijk accepteren.

Ongezond perfectionisme ontstaat wanneer de resultaten van je werk voor jou leidend zijn om een goed gevoel over jezelf te krijgen. Je bent niet tevreden met een “9”, maar gaat altijd voor de “10”. Dat betekent dat je soms te lang over bepaalde taken doet, waardoor andere taken en deadlines in het gedrang komen. Soms lever je meer dan gevraagd. Het kost je waarschijnlijk grote moeite om “nee” te zeggen tegen een vraag voor hulp of tegen een vraag om extra werk op je schouders te nemen. Voor wie doe je dat eigenlijk? Wanneer je erg hard werkt kan dit ten koste gaan van je sociale contacten en je gezondheid. Als je thuis over het werk blijft piekeren, kan dit een slaap probleem opleveren. Sommige mensen kunnen dit lang volhouden, maar uiteindelijk heeft iedereen een grens. En wanneer die grens wordt overschreden zullen prestaties afnemen, je gezondheid zal minder worden, je gedrag en je stemming zullen er onder leiden. Kortom, het werk KOST je energie. Je raakt er van in de stress en hebt uiteindelijk een burnout coach nodig.

Ben jij een perfectionist? En zo ja, zit je dan in de gezonde of in de ongezonde variant? Ben je op de hoogte van de valkuilen?

Een vrijblijvend gesprek mogelijk op de Veluwe of net daarbuiten.

Neem vooral contact met mij op…

maatwerk coaching